letsbe.blogg.se

Lets be you or not

bakverk

Kategori: Allmänt

Daimsnitt

Du behöver...
200 gram smör
2 dl socker
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
5 dl extra fint vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 x 28 gram daim

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Rör rumsvarmt smör och socker mjukt och tillsätt sirapen och vaniljsocker till en mjuk smet.
2. Rör ihop mjölet och bakpulvret och tillsätt det i smeten och rör samman.
3. Hacka daimen i små bitar och tillsätt dem sist och rör runt tills de blandat sig i degen.
4. Dela degen i fyra bitar och rulla ut dem till längder som är lika tjocka som en enkrona ungefär och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till längderna med en gaffel.
5. Baka av dem i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter eller tills de får en gyllenbrun färg.
6. Snitta/kubba längderna med en gång när du tar ut dem från ugnen och låt dem sedan svalna helt.

 

 

Moccabakelser
Du behöver...

6 st Moccabakelser
Marängbottnar
3 äggvitor
170 g socker ( ca 1,75 dl )

Moccasmörkräm
300 g mjukt smör
330 g florsocker ( ca 5 dl )
1 tsk vaniljessens
2 tsk moccaessens
2 äggulor

Dekorering
rostad flagad mandel
kakaopulver
chokladlöv
guldpärlströssel

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.
 
Marängbottnar

1. 
Markera 12 st cirklar cirka fem centimeter i diameter på bakplåtspapper.
2. Knäck äggen och separera äggvitan från gulorna, spara två äggulor till moccasmörkrämen.
3. Väg upp sockret i en rostfri bunke och häll i äggvitorna.
4. Ställ bunken med äggvitan och sockret på en gryta med vatten och gör marängen över ett vattenbad. Låt sockerkristallerna lösas helt.
5. När sockerkristallerna löst sig vispa då med elvisp till marängen är fast, ta av marängen från vattenbadet och vispa tills den svalnat något.
6. Lägg i marängsmeten i en spritspåse och spritsa ut marängen jämt i rundlarna som du ritade ut på ett bakplåtspapper.
7. Grädda mitt i ugnen i cirka 60 minuter, sänk värmen till 120-125 grader när du ställer in plåten. Marängerna skall vara torra rakt igenom så kolla dem innan du tar ut dem, alla ugnar bränner olika så det kan va så att de kan behövas gräddas mindre eller mer.
8. Låt marängbottnarna svalna på galler.

Moccasmörkräm
 
9. Vispa det mjuka smöret med florsockret riktigt fluffigt.
10. Tillsätt essenserna och äggulorna och vispa tills allt blandat sig ordentligt.
11. Lägg smörkrämen i en spritspåse med valfri tyll.
 
Ihopsättning
 
12. Ta tre marängbottnar och spritsa på lite moccasmörkräm, va väldigt försiktig för marängen är väldigt ömtålig.
13. Ta de andra tre marängbottnarna och tryck ihop försiktigt med den platta sidan upp.
14. Bred ett lager moccasmörkräm runt kanten med en palett och vänd bakelserna i rostad flagad mandel.
15. Lägg moccabakelsen på ett bakelsepapper.
 
Dekorering
 
16. Bred ut lite moccasmörkräm på toppen av bakelsen med en palett.
17. Sikta lite kakao på toppen och dekorera med chokladlöv och guldpärlströssel.
 






 
 
 
 
 
 
Daimfluff
 

Du behöver...

Cirka 12 rulltårtsbakelser
(rulltårta basrecept)
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100 gram mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 st dubbeldaim
 
 
Daimfluff
3 dl grädde
1 st dubbeldaim

Dekorering
Daimkulor
Färska hallon

Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.

1. Ta fram en långpanna och klä den med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt i cirka 5 minuter. 
3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta sedan ner dem i äggsmeten och blanda ihop med luftiga tag.
4. Häll smeten i långpannan och grädda den i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Håll koll på den för den bränns väldigt lätt.

Smörkräm

5. Mät upp smöret och dela det i bitar så det mjuknar, vispa det sedan med elvisp.
6. Måtta upp florsocker och vaniljsocker och vispa i smöret.
7. Knäck ett ägg och lägg i äggulan och vispa runt.
8. Hacka daimen och rör ner i smörkrämen.
9. Bred ut smörkrämen över den avsvalnade rulltårtan i ett jämnt lager och rulla ihop till en tight rulltårta.
10. Lägg rulltårtan i frysen och ta upp den strax innan dekorering. När man skär i rulltårtan och den är halvfrusen så blir det mycket finare bitar.

Dfluff

11. Hacka gärna daimen i mindre bitar, de går då fortare när man smälter dom.
12. Värm grädden försiktigt och blanda ner daimen, låt smälta på svag värme det får nämligen absolut inte koka.
13. Låt blandningen bli helt kall i kylskåpet, gärna över natten.
14. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens. Späd med mer grädde om den är för tjock.

Dekorering

15. Skär rulltårtan i 12 lika bitar.
16. Spritsa daimfluffet över rulltårtsbitarna.
17. Dekorera med några daimkulor och färska hallon på varje rulltårtsbakelse.
 



 




 
 
 
Kommentera inlägget här: